
Ženy, všetky chceme stále chudnúť, ale zároveň sa chceme aj dobre najesť. Ja viem, je to nereálne!! Alebo, že by predsa nie?? Existuje pár trikov. Niekoľko ich poznám. Zopár som vám ich prezradila v predchádzajúcom článku na blogu. Dnes vám ukážem ďalšie.
Vieme, že ak chceme chudnúť, mali by sme redukovať náš telesný tuk. Na redukciu tuku je dôležitý kalorický deficit. To však nemusí znamenať, že musíme jesť menej a byť hladné! Kalorický deficit nemusíme vždy dosiahnuť menším množstvom jedla. Môžeme ho dosiahnuť aj nižším kalorickým obsahom jedla, pri zachovaní toho istého množstva. Skoro každá potravina má totiž svoju odľahčenú či nutrične hodnotnejšiu verziu. Teda verziu, ktorá má menej tuku a cukru.
Treba však na to jednu zručnosť. Vedieť čítať etikety na potravinách …
Zloženie potravín
Čo na tých etiketách treba sledovať? Samozrejme zoznam ingrediencií – teda zloženie. Prvým pravidlom je, že tento zoznam by mal byť čo najkratší a neobsahovať žiadne „cudzie slová“. Druhým pravidlom je, že prvé 3 ingrediencie sú najdôležitejšie. Je ich v potravine totiž najviac. Ja mám napríklad takú zásadu, že pokiaľ je medzi prvými tromi zložkami cukor, tak to proste položím naspäť a nekúpim to. No a tretím pravidlom je, že na prvom mieste by malo byť to, čo kupujeme. Teda ak kupujeme napríklad cereálie, na prvom mieste by mala byť nejaká obilnina a nie cukor a pod.
Výživové hodnoty
A čo výživové hodnoty? Na etiketách potravín je uvedené:
- množstvo tukov, z toho množstvo nasýtených tukov (tento pomer by mal byť aspoň 3:1),
- množstvo sacharidov a koľko z toho sú cukry (aj tento pomer by mal byť tiež aspoň 3:1),
- vláknina (nie je to povinný údaj, no vždy ocením, ak je uvedený na obale),
- bielkoviny a
- soľ.
Chlieb a pečivo
Chlieb a pečivo by sme mali jesť najmä celozrnné, nie biele, zo spracovanej múky. Ochudobňujeme sa tak takmer o všetky živiny. To je fakt škoda!! Písala som vám už o tom tu: https://health-food-ie.com/2020/03/05/preco-jest-celozrnne-obilniny/ . No a čo by malo také kvalitné celozrnné pečivo či chlieb obsahovať?
- Malo by obsahovať minimum tuku, takmer žiaden nasýtený, veď čo by tam aj robil.
- Chlieb je sacharid, preto je v poriadku, ak ich bude obsahovať väčšinu. Avšak (pridaný) cukor tam tiež nemá čo robiť.
- Vlákniny by malo celozrnné pečivo obsahovať aspoň 6%, inak sa ako celozrnné iba tvári.
- Čím viac bielkoviny, tým lepšie.
- No a čím menej soli, tým lepšie tiež. Náš denný limit je 5g. A soli je všade dosť.
Pita chlieb
Tak napríklad taký pita chlieb od Nur Puur. Je geniálny, keď neviete, čo variť. Proste ho naplníte niečím zdravým a chutným, a hotovo. A pritom na 100g nemá ani 2g tuku, čo je skvelé. Má viac ako 9g bielkovín, čo je tiež fajn. Vlákniny pri 4,4g by mohlo byť aj viac, ale nejde tak úplne o celozrnný výrobok. Zložením to je však len špaldová múka (z toho 36% celozrnná), voda, droždie a soľ. Žiaden bullshit!! A presne tak to má byť.
Tak čítajte etikety a nejedzte zbytočne kalórie vo forme tuku a cukru. Stačí si vybrať tie správne potraviny!!!