
V prírode je všetko cyklické. Všetko má svoj systém a poriadok. Všetko má svoj správny čas. Spomeň si na môj článok z minulého roka o chronovýžive. (Nobelova cena za objav génu, ktorý v nás riadi náš približne 24 hodinový cirkadiánny rytmus? Je tu.)
Aj my sme súčasťou prírody. Určite si si aj ty všimla, že počas mesiaca sa ti opakujú určité pocity a prejavy správania. Proste sú dni, kedy by si manžela či priateľa najradšej „zabila“, balíš si veci a sťahuješ sa preč … a potom sú dni, kedy ti nič nevadí a mohli by ťa aj natrieť na chlebík, a ty sa budeš aj tak usmievať. A poviem ti, po 40ke to pocítiš ešte viac. Mám totiž pocit, že čím som staršia, tým mám bližšie k vlastnému telu. Viac ho vnímam a preto som viac schopná počúvať jeho potreby. No nikdy som neskúmala súvis jedla s mojím cyklom. Proste som jedla podľa chuti. No ukazuje sa, že tie chute boli celkom opodstatnené. Telo si vždy vypýta, čo potrebuje, však?
Koncom minulého roka ma však oslovila Silvia Halušicová, kamarátka z Beelongu, že či neviem niečo o strave v súlade s fázami ženského cyklu. No prosto, ako sa stravovať, aby sme tie naše výkyvy nálad a pocity nejako zmierňovali alebo podporovali. A samozrejme aj aby sme zvládali tie nekontrolovateľné chúťky na čokoľvek, počnúc čokoládou. Veľmi ma táto myšlienka zaujala a pustila som sa do výskumu.
Našla som americkú autorku Alisu Vitti, ktorá sa hormonálnej problematike ženy venuje už celé roky a napísala hneď niekoľko kníh. Samozrejme bestsellerov. A potom som našla aj e-knihu od Silvie Sklabinskej – Kuchárska kniha pre všetky fázy vášho cyklu. To bolo ono. Neverila som, že už niekto niečo na túto tému napísal aj u nás. A prečítala som ju za vás.
Nie je to rozsiahla publikácia. Je to skôr príručka. Sama autorka píše, že to je „informačný produkt“. A tým aj je. Na úvod nám dáva niekoľko všeobecných, ale dobrých rád ohľadom zdravej formy stravovania. Najmä čo sa týka kvality či správnej tepelnej úpravy potravín (ale tí, čo ma čítate už viete, čo a ako ;o)). Píše aj niečo o antinutrientoch a ako ich tlmiť (niečo na spôsob knihy Gundryho o nebezpečnosti zdravých potravín – písala som o tom tu), a radí nám aj to aký riad pri varení použiť. Dokonca nám ponúka domáci test na funkciu štítnej žľazy, či citlivosti na mlieko a lepok.
No a potom sú na rade recepty na pokrmy z tých potravín, ktoré by sme mali práve v danej fáze ženského cyklu jesť. Každá zo 4 fáz obsahuje recepty na raňajky, polievky, hlavné jedlá a prílohy. Takže namiešať si to môžeme ako chceme my. Stačí si len pred vypuknutím príslušnej fázy nakúpiť potraviny podľa zoznamu na začiatku každej kapitoly. Je to praktické.
Ale mňa najviac zaujímalo nie len ČO v každej fáze jesť, ale aj PREČO. Ale o tom sa Silvia Sklabinská až tak veľmi nerozpisuje, okrem krátkeho odstavca na úvod z každej zo 4 kapitol venovaných jednotlivým fázam. Je to však kuchárska kniha, nie vedecká.
V úvode knihy autorka píše, že jednotlivé potraviny sú zaradené do 4 fáz ženy podľa 3 kľúčov:
- energie potravín – pretože každá potravina má určité vibrácie a ovplyvňuje energeticky tvoje telo,
- podľa obsahu živín v potravinách, ktoré tvoje telo v rôznych fázach cyklu potrebuje na podporu hormonálnej rovnováhy, a v neposlednom rade aj
- podľa metabolizmu estrogénu – teda vo fáze, kedy ho máš prebytok by si mala jesť potraviny, ktoré ti ho pomôžu lepšie zmetabolizovať a vylúčiť.
Podľa tohto kľúča potrebuješ počas menštruácie teplé a výživné jedlo, ktoré ťa zahreje a zároveň ti dodá živiny. Potrebuješ doplniť železo a zinok, napríklad z morských plodov. Potrebuješ aj potraviny s vysokým obsahom vody ako červený melón a nízkym glykemickým indexom ako strukoviny či bobuľové ovocie. Z orechov sú vhodné gaštany. A nemala by si piť kávu, či iné kofeínové nápoje.
Počas nasledujúcej dynamickej fázy sú pre teba vhodné ľahké jedlá, najlepšie čerstvá surová alebo minimálne upravená zelenina a ovocie. Čiže šaláty a citrusy! Ale aj energiu podporujúce potraviny – strukoviny, obilniny obsahujúce lepok, vajcia, orechové maslá a pod. Ale aj fermentované potraviny a ocot.
Počas ovulácie by si mala jesť potraviny podporujúce tvoje vaječníky pri tvorbe vajíčka, ale aj potraviny znižujúce úrovne estrogénu v tvojom tele – teda veľa zeleniny a ovocia podporujúcich činnosť pečene. Vhodné sú aj bezlepkové obilniny ako amarant a quinoa. Môžeš si dať aj kávu a dovolená je aj čokoláda!
No a pred menzesom, keď ti hormóny lietajú hore dole, a si náladová ako nikdy, potrebuješ Béčko, vápnik, horčík a vlákninu. Čiže tmavú listovú zeleninu ale aj zdravé prírodné sacharidy. A namiesto čokolády si radšej upeč koreňovú zeleninu – pečením sa zvyšuje koncentrácia cukru v nej.
Konkrétny zoznam potravín, ako aj detailný popis ich účinkov a výživných látok v nich obsiahnutých je tiež obsahom e-knihy. A ako sama autorka píše, jedálniček nie je nutné dodržiavať na 100%, ale blahodárne potraviny určené pre danú fázu by v ňom mali prevládať.
Strava je však podľa Silvie Sklabinskej len jedným z 5 krokov k zdravšiemu telu. A tak spolu so zakúpenou kuchárkou dostaneš aj bezplatný eBook na túto tému.
Tak čo ty na to? Skúsiš to? Ja rozhodne áno. Najmä preto, že kuchárka obsahuje mnoho potravín, ktoré bežne v kuchyni používam a nie sú mi cudzie. Takže stačí si už len vyskladať jedálniček podľa jednotlivých fáz. A myslím, že nové recepty sa hodia vždy, no najmä v tejto Korona-dobe, keď sa nedá ísť ani do reštaurácie a my mamy a manželky musíme denno-denne vymýšľať ako zdravo a chutne nakŕmiť našu rodinku. :o)