
Uhádnete, ktorý to je? Niečo ako vitamín. Ale vitamín to nie je … Áno, je to Q10. O mineráloch som už písala tu, a o vitamínoch tu. Dokonca už aj o antioxidantoch som sa zmienila tu. O Q10 však ešte nie. Zistila som však, že si určite zaslúži našu pozornosť, a tak mu venujem samostatný článok na blogu.
Vedela som, že je dôležitý. Ale až takto???
Okrem toho, že my ženy poznáme Q10 ako „anti-aging“ agenta
… hrá aj kritickú rolu pri produkcii energie v každej bunke nášho tela,
… pomáha cirkulácii a zvyšuje okysličenie našich tkanív,
… lieči anomálie mentálneho pôvodu,
… používa sa pri liečbe či ako prevencia srdcovo-cievnych chorôb (posilňuje srdcový sval),
… znižuje vedľajšie účinky chemoterapie,
… a ešte aj posilňuje imunitný systém …
Mňa najviac prekvapilo to, že potláča histamín, a teda je prospešný pre ľudí s alergiami, astmou a chorobami dýchacích ciest.
A kde sa Q desina nachádza?
Všade v našom tele. Ale vekom ubúda. Vieme ju síce získať z jedla, ale povedzme si na rovinu, koľko makrel, lososov a sardiniek sme schopní zjesť za deň? Ani arašidov a špenátu toľko nezjeme aby sme si dodali denne tak 50 až 100 mg Q desiny. Bolo by teda dobré a vhodné Q10 suplementovať. Najlepšie v tekutej či olejovej forme, s troškou vitamínu E aby ho lepšie zakonzervoval. (Phyllis A. Balch, CNC – Prescription for Nutritional Health, 4th edition)
Superhrdina s obnoviteľnými superschopnosťami
Nie každý však rád supementuje. Veď ja to aj chápem, je toho toľko, čo by sme mali dopĺňať. Nakoniec by sme jedli len samé vitamíny a výživové doplnky. Ja odporúčam otestovať sa a dopĺňať len to, čo nám naozaj chýba, alebo to, príjem čoho chceme z nejakého osobného dôvodu prechodne zvýšiť.
Dobrou správou je, že Q10 si vieme vyrobiť aj sami v našom tele. Presnejšie, vieme si ho obnoviť. Ako? Úlohou Q10 – ubiquinoLu je zahubiť voľný radikál v tele. Pri tomto ušľachtilom čine však ubiquinoL oxiduje na ubiquinoN. Akoby superhrdina stratil svoje superschopnosti. Inými slovami, Q desina môže byť použitá iba raz. Vie sa však obnoviť. Ako? Potrebuje na to slnečné svetlo a chlorofyl.
Áno, to najbežnejšie rastlinné farbivo na svete. Všetci si pamätáme, ako sme sa v škole učili o fotosyntéze. Je to proces, ktorý prebieha len v rastlinách, pretože len ony obsahujú chlorofyl. Však? ZLE!!! Vedci zistili, že aj my ľudia vieme využiť chlorofyl!! A to vtedy, keď ho zjeme. Teda presnejšie, keď zjeme listovú zeleninu, ktorá ho obsahuje. Vtedy máme dočasne chlorofyl v tele aj my ľudia.
No a ešte potrebujeme to svetlo. Červená zložka slnečného svetla do nášho tela preniká. No a keď práve vtedy v našej krvi koluje chlorofyl, môže sa slnečným svetlom aktivovať. A počas tohto procesu sa molekuly Q10 vedia zregenerovať a ubiquinoN sa premení naspäť na aktívny ubiquinoL, teda koenzým Q10, ktorý môže opäť zneškodniť ďalší voľný radikál. A tak si vieme sami tvoriť vlastné antioxidanty! https://nutritionfacts.org/video/how-to-regenerate-coenzyme-q10-coq10-naturally/
Záverom
No nie je to naše telo úžasné??!! Neprestáva ma šokovať! A aké ponaučenie teda z toho plynie? :o) Keď vonku svieti slnko, treba si dať na obed poriadny šalát z listovej zeleniny a ísť na prechádzku. Alebo ten šalát jesť na nejakej slnečnej terase. To nám zatiaľ dovolili. Tak dobrú chuť!