
Talianske rizoto podľa Jamieho Olivera. Čisté biele rizoto.
Potrebujete
- 400g ryže na rizoto (ja mám najradšej Carnaroli)
- 1,1 l vývaru
- 1 veľká cibuľa, ošúpaná a na jemno posekaná
- 1/2 zeleru, orezaný a najemno posekaný
- 2 poháre suchého bieleho vína
- 115g parmezánu, čerstvo nastrúhaného (najradšej mám Parmigiano Reggiano)
- olivový olej
- maslo
- morská soľ
- korenie
Postup
Zohrejte si vývar. V druhom hrnci zohrejte maslo a olej. Osmažte na tuku cibuľku a zeler asi 15 minút. Pridajte ryžu a zvýšte teplotu. Stále miešajte asi minútku. Potom pridajte biele víno a ďalej miešajte. Keď sa sa alkohol vyparí, pridajte prvú naberačku vývaru a soľ. Znížte teplotu a varte až kým sa vývar vpije do ryže. Postupne pridávajte ďalšie naberačky, až kým sa vám vývar neminie. Ryža by mala byť vo vnútri trošku chrumkavá. Odložte zo sporáka, pridajte maslo a parmezán a nechajte pár minút odstáť. Tadá!!
Ja si takéto rizoto rada dochutím niečím výrazným, napríklad kyslou uhorkou, alebo šťavnatými cherry rajčinami, alebo sezónne aj medvedím cesnakom. :o) Výborne chutí aj s pestom a píniovými orieškami. Dobrú chuť!