Talianske risotto bianco

Talianske rizoto podľa Jamieho Olivera. Čisté biele rizoto.

Potrebujete

  • 400g ryže na rizoto (ja mám najradšej Carnaroli)
  • 1,1 l vývaru
  • 1 veľká cibuľa, ošúpaná a na jemno posekaná
  • 1/2 zeleru, orezaný a najemno posekaný
  • 2 poháre suchého bieleho vína
  • 115g parmezánu, čerstvo nastrúhaného (najradšej mám Parmigiano Reggiano)
  • olivový olej
  • maslo
  • morská soľ
  • korenie

Postup

Zohrejte si vývar. V druhom hrnci zohrejte maslo a olej. Osmažte na tuku cibuľku a zeler asi 15 minút. Pridajte ryžu a zvýšte teplotu. Stále miešajte asi minútku. Potom pridajte biele víno a ďalej miešajte. Keď sa sa alkohol vyparí, pridajte prvú naberačku vývaru a soľ. Znížte teplotu a varte až kým sa vývar vpije do ryže. Postupne pridávajte ďalšie naberačky, až kým sa vám vývar neminie. Ryža by mala byť vo vnútri trošku chrumkavá. Odložte zo sporáka, pridajte maslo a parmezán a nechajte pár minút odstáť. Tadá!!

Ja si takéto rizoto rada dochutím niečím výrazným, napríklad kyslou uhorkou, alebo šťavnatými cherry rajčinami, alebo sezónne aj medvedím cesnakom. :o) Výborne chutí aj s pestom a píniovými orieškami. Dobrú chuť!

Advertisement

Autor silviamak

I am a lawyer, wife and mom of two kids. Since I was little, I seemed to easily gain weight. So basically, my whole life I used to try various diets and sports. There somewhere my sincere interest for health and food was born. I read many books and hundreds of Internet pages, I own many cook books, but it is still not clear to me ... I am not a doctor, nor a bio-chemist, maybe one day I will be a nutritionist ... at least to my family and dear friends ... I might even get a diploma in nutrition.

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Connecting to %s

%d blogerom sa páči toto: