
Orechov je mnoho druhov – určite poznáte aspoň tie najznámejšie druhy: para, kešu, lieskové, makadamové, pistácie, vlašské, mandle atď. … ale ktoré z nich sú tie najzdravšie? Ktoré by sme mali jesť najviac? Položila som si túto otázku a hľadala na ňu odpoveď. Našla som niekoľko názorov.
Ktoré sú najzdravšie?
Podľa Dr. M. Gregera je tým najzdravším orechom ORECH VLAŠSKÝ. A to najmä preto, že obsahuje najviac antioxidantov a omega-3 mastných kyselín. A aj preto, že vlašské orechy majú najväčší prínos v prevencii rakoviny. Podľa výskumov, ľudia, ktorí jedia tieto (ale aj iné) orechy, žijú obvykle dlhšie a menej umierajú na srdcové a dýchacie ochorenia. Hrozí im aj nižšie riziko predčasnej smrti.
Podľa anglickej BBC sú však najzdravšími orechmi MANDLE. Vedci skúmali 1000 potravín podľa ich nutričnej hodnoty. A dospeli dokonca k tomu, že mandle sú tou najzdravšou potravinou na svete. https://www.bbc.com/future/article/20180126-the-100-most-nutritious-foods Ale o mandliach sa rozpisovať nebudem. Urobila to už predo mnou krásne moja priateľka Zuzka Gergeľová v nasledujúcom článku. http://zuzanagergelova.sk/and-the-winner-is-mandle/
A závisí to aj od toho, čo riešite … lebo ak ste muž, a túžite po lepšej „výkonnosti v spálni“, mali by ste jesť najmä PISTÁCIE. https://nutritionfacts.org/2014/05/27/pistachios-may-help-erectile-dysfunction/ A to hneď 3 až 4 hrste denne. Tak do toho!
Ak si chcete znížiť hladinu cholesterol v krvi, jedzte PARA ORECHY. Je to šialené, ale podľa Brazílskych vedcov stačia len 4 ORECHY ZA MESIAC!!! Fungujú okamžite. Znížia hladinu zlého cholesterolu do 20 hodín. A efekt vydrží celý mesiac. To je lepší účinok ako lieky. Ale pozor na týchto Brazílčanov, majú vysoký obsah selénu, takže to s nimi netreba preháňať. Už 4 orechy denne je priveľa.
Štíhlejší z “tučných” orechov
Každý vie, že orechy obsahujú veľa tukov. Treba sa preto v ich príjme obmedzovať? Zdá sa, že ani nie. Vedci urobili test. Ľudia jedli 3 mesiace 120 pistácií denne (len aby bolo jasné, to je cca 130 000 kCal !!) A nepribrali. Prečo? Je niekoľko vysvetlení. Jedným je, že orechy sa ťažšie konzumujú. Musíte ich vylúpnuť zo škrupinky a sú tvrdé na hryzenie. Druhým vysvetlením je, že nikdy nepohryzieme úplne všetky skonzumované oriešky, a tak časť z nich … ehm … „vylúčime“. Ďalšou príčinou by mohlo byť aj to, že orechy sú tak sýte, že potom jeme celkovo oveľa menej. Vedci tiež zistili, že orechy zrýchľujú metabolizmus. Takže v konečnom dôsledku, ak budeme jesť orechy, budeme nielen zdravší, ale aj štíhlejší!
Máte ešte nejaký dôvod, prečo by ste nezjedli aspoň jednu hrsť orechov denne? (Samozrejme ak nemáte alergiu. Ale určite nemáte alergiu na všetky.) Ja si nimi najčastejšie posýpam šalát. Pomôžu mi vstrebať viac živín zo surovej listovej zeleniny. Alebo si pridám aspoň jeden aj do zeleného smoothie. Tá troška tuku tam je potrebná.
Surové či pečené orechy?
A keďže idú Vianoce, orechy budeme určite používať aj pri pečení. Nie je to však také jednoduché. Mali by sa konzumovať najmä v surovom stave. A na ich tepelnú úpravu aplikovať určité pravidlá. Niektoré orechy sú na pečenie vhodnejšie a iné menej. Veľmi odborný a poučný článok o tom napísala Silvia Horecká https://horecka.sk/2015/06/chlebe-orechoch-semienkach-oxidacii-struhanke/
One thought on “Hrsť orechov denne = o dva roky dlhší život”