
Prednedávnom som si so svojim 8-ročným synom kreslila. Keď sme skončili, chcela som mu pomôcť a poukladala som mu do peračníka farbičky. Na moje prekvapenie sa na mňa nahneval… vraj som ich uložila nesprávne, mal ich poukladané podľa farieb dúhy … pochopila som, že na farbe záleží. A nie len na farbe ceruziek, auta, či oblečenia, ale veľmi záleží aj na farbe toho, čo dávame do úst. Pre naše zdravie je veľmi prospešné jesť celé spektrum farebných rastlinných pigmentov.
Farby sú antioxidanty
Farebné potraviny sú totiž oveľa zdravšie. Prečo je to tak? Lebo obsahujú antioxidačné pigmenty. Napríklad v mrkve a v sladkých zemiakoch je oranžový betakarotén. Paradajky sú červené vďaka antioxidačnému farbivu lykopén. Čučoriedky sú modré vďaka antokyanu. Ja viem, príliš veľa cudzích slov… Zjednodušene, farby sú antioxidanty. Farba rozhoduje o množstve antioxidantov pôsobiacich proti starnutiu a rakovine.
Čím tmavšie tým zdravšie
Takže čím je zelenina alebo ovocie sýtejšej farby, o to viac tých antioxidantov v sebe obsahuje. Napríklad červená cibuľa má až o 76% väčšiu antioxidačnú silu ako biela. Červená kapusta má 8x viac antioxidantov ako biela, ružový grapefruit ich má viac ako žltý a červené hrozno viac ako biele … a tak by sme mohli pokračovať.
Všetky farby dúhy
Preto, ja kupujem vždy tie najčervenšie jabĺčka, najfialovejšie maliny a najtmavší šalát, aký nájdem … počkajte … šalát? Áno, šalát. Veď ten je zelený?! Áno, dobre sa maskuje. Zeleným farbivom chlorofylom. Tak ako zelené listy na stromoch. Tie však na jeseň menia farbu na oranžovú, žltú, červenú … Ibaže oni ju nemenia. Tie farby tam vždy boli. Tiež sa maskovali zeleným farbivom. A to sa v nich na jeseň začína rozkladať. Tak aj tmavozelená listová zelenina obsahuje aj ostatné rastlinné pigmenty. Preto je zo všetkých najzdravšia. Keď ju jete, jete všetky farby dúhy. :o)
3 myšlienky na “Na farbe záleží …”