
OK. Toto budú veľmi dôležité informácie. Preto, čítajte pozorne. :o) Dozviete sa ako spomaliť starnutie. Mimochodom aj to, ako sa chrániť pred mozgovou príhodou a predchádzať zápalom. Áno, uhádli ste, môžu za to antioxidanty. Ale pekne poporiadku.
Antioxidanty v. superoxidy a oxidačný stres
Všetci dobre vieme, že máme jesť veľa potravín obsahujúcich antioxidanty. A máme sa vyhýbať oxidačnému stresu. Vieme však aj prečo a čo to vlastne znamená? Neviem ako vy, ale ja rada veciam najprv porozumiem, aby som vedela, prečo niečo robím. Čo to teda vlastne tie antioxidanty sú? Ja si ich predstavujem ako takú SBSku. Proti superoxidom. Superoxidy sú zas zločinci. Voľné radikály. Nestabilné molekuly. Elektróny nabité vysokou energiou, ktoré sa dostali cez naše bunky do priestoru, kde ich chytil kyslík, a potom sa zbláznili. To je oxidačný stres.
Čo nám spôsobujú superoxidy?
Tieto superoxidy sú také drzé, že pri kontakte s našou DNA poškodzujú naše gény. A tie keď sa neopravia, môžu spôsobiť mutáciu chromozómov. A to vedie k vzniku rakoviny. V tom najhoršom prípade. Inak poškodenie buniek vedie k oxidácii nášho tela. Predstavujem si to ako hrdzavenie organizmu. Teda starnutie a choroby s ním spojené (hnedé starecké škvrny na pokožke, vrásky, strata pamäti, zhoršujúca sa funkčnosť orgánov atď.).
Odkiaľ získame antioxidanty?
Našťastie, naše telo sa proti tomuto procesu vie brániť. Vďaka antioxidantom. Veľké množstvo antioxidantov vieme získať zo stravy. Samozrejme, zo stravy bohatej na antioxidanty. Aká strava to je? Sú to najmä potraviny rastlinného pôvodu, teda ovocie a zelenina. Obsah antioxidantov sa meria v jednotkách antioxidačnej sily. Veľa antioxidantov je v bobuľovinách a niektorých druhoch listovej zeleniny. Len pre porovnanie, šálka jahôd má 310 jednotiek, maliny 350, čučoriedky 380, “divé” čučoriedky viac ako 2x toľko, černice až 650 jednotiek. Mango má 110 jednotiek. Oproti tomu jablká majú len 60 a banány 40 jednotiek. Živočíšne potraviny sa nemajú čím chváliť. Losos má len 3 jednotky, kurča iba 5 a vajce na tvrdo 4. Zvedavci a detailisti – nekonečne dlhú tabuľku potravín a ich obsahu antioxidantov nájdete na http://bit.ly/antioxidantfoods.
Moje tipy pre vás
Najviac antioxidantov však obsahujú koreniny a bylinky. A stačí ich tak málo. Napríklad ja si pridávam jednu lyžičku škorice do rannej kaše (viac o škorici tu). Alebo hrsť mätových lístkov do smoothie. Máte radi pečené jablká tak ako ja? Posypte ich mletým klinčekom. A keď moje deti nechcú nič iné len cestoviny s rajčinovou omáčkou, aspoň im do toho po tajomky prepašujem lyžičku oregana a majoránky. Antioxidačné skóre takej kaše či omáčky tým zvýšim o 100 až 200 jednotiek. Ale pssssst! Pridávam im tam aj kurkumu s čiernym korením (viď môj článok na blogu) a poriadnu lyžicu mletých ľanových semiačok (o tých píšem tu). Zatiaľ si nič nevšimli a tvrdia, že maminka varí najlepšie! :o)
One thought on “Antioxidanty”